Alimentele prăjite cresc GLICEMIA?
Alimentele prăjite, deși populare și adesea delicioase, pot avea un impact semnificativ asupra nivelului glicemiei, ceea ce ridică îngrijorări în rândul celor cu sensibilitate la variațiile de zahăr din sânge. Cartofii prăjiți, gogoșile, puiul prăjit și alte mâncăruri similare, sunt bogate în grăsimi trans și saturate din cauza uleiului utilizat în procesul de prăjire. Mai mult decât atât, multe dintre aceste alimente sunt preparate din ingrediente bogate în carbohidrați simpli, care sunt cunoscuți pentru că cresc rapid nivelul de zahăr din sânge.
Alimentele prăjite au de obicei un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că sunt digerate și absorbite rapid, provocând creșteri bruste ale glicemiei. Acest lucru poate fi problematic pentru persoanele cu diabet, care trebuie să își mențină nivelul glicemiei cât mai stabil.
„Alimentele prăjite au adesea un indice glicemic mare. Aceasta înseamnă că glucidele conținute sunt digerate și absorbite rapid de organism, provocând creșteri rapide și semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. Pentru persoanele cu diabet, care se luptă pentru a menține glicemia în limite normale, aceste vârfuri pot fi deosebit de periculoase și pot duce la oscilații largi ale glicemiei, care sunt asociate cu complicații pe termen lung ale diabetului, inclusiv neuropatia, retinopatia și chiar probleme cardiovasculare”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, la Clinica NutriLife.
Procesul de prăjire adaugă cantități semnificative de grăsimi nesănătoase la alimente. Aceste grăsimi pot afecta negativ sensibilitatea la insulină, hormonul care regulează glicemia.
„Prăjirea aduce cantități importante de grăsimi nesănătoase la alimente, în special grăsimi trans și saturate. Aceste grăsimi sunt renumite pentru efectul lor negativ asupra sensibilității la insulină, hormonul esențial care ajută la reglarea glicemiei. Atunci când sensibilitatea la insulină este scăzută, celulele corpului nu mai răspund adecvat la insulină, ceea ce face mai dificilă reglarea glicemiei și poate accelera progresia spre diabetul de tip 2 la persoanele predispuse”, spune dr. Marlena Pascu.
Alternativa sănătoasă: gătitul la cuptor
Persoanele cu diabet ar trebui să evite pe cât posibil alimentele prăjite. În schimb, se recomandă prepararea mâncărurilor prin metode care nu implică adăugarea de grăsimi prin prăjire. Gătitul la abur, coacerea, fierberea sau grătarul sunt alternative mult mai sănătoase, care nu doar că minimizează consumul de grăsimi nesănătoase, dar ajută și la menținerea unui indice glicemic mai scăzut.
- Cartofii copti la cuptor: O alternativă sănătoasă la cartofii prăjiți, care pot fi preparați cu o cantitate mică de ulei sănătos, cum ar fi uleiul de măsline, și condimentați după gust.
- Puiul copt: Puiul prăjit poate fi înlocuit cu versiuni coapte, care reduc considerabil aportul de grăsimi saturate și conservă gustul delicios.
Sfaturi pentru a reduce impactul alimentelor prăjite asupra glicemiei
- Limitați consumul: Dacă alegi să mănânci alimente prăjite, fă-o cu moderație, preferabil ca parte a unei mese care include și fibre, proteine și grăsimi sănătoase pentru a balansa răspunsul glicemic.
- Alegeți uleiuri sănătoase: Dacă prăjiți acasă, utilizați uleiuri cu punct înalt de fum, cum ar fi uleiul de canola sau de avocado, care sunt mai stabile la temperaturi înalte și eliberează mai puține substanțe nocive.
- Includerea legumelor: Serviți alimentele prăjite cu o porție generoasă de legume proaspete sau la abur pentru a adăuga fibre și nutrienți, reducând astfel impactul asupra glicemiei.
Lasă un răspuns