Cum pot preveni pacienții cu diabet un AVC?
Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care corpul procesează zahărul din sânge, cunoscut sub numele de glucoză. Aceasta nu numai că perturbă funcțiile normale ale corpului, dar crește și riscul de a dezvolta diverse complicații, inclusiv un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC). Înțelegerea legăturii dintre diabet și AVC și adoptarea măsurilor preventive pot juca un rol vital în reducerea acestui risc.
Legătura dintre diabet și AVC
AVC-ul apare atunci când aportul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. În diabet, nivelurile ridicate de glucoză în sânge pot afecta vasele de sânge și pot crește tendința de formare a cheagurilor, ceea ce poate duce la un AVC.
„Pacienții cu diabet sunt expuși unui risc semnificativ mai mare de accident vascular cerebral (AVC), comparativ cu populația generală. AVC-ul, cunoscut și sub denumirea de „atac cerebral”, se produce atunci când fluxul de sânge către o anumită parte a creierului este întrerupt, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale din zona respectivă din lipsa oxigenului și a nutrienților. În contextul diabetului, acest risc este amplificat din mai multe motive”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.
Exista două tipuri de accident vascular cerebral :
- AVC ischemic: Cel mai comun tip, cauzat de un cheag care blochează o arteră cerebrală.
- AVC hemoragic: Cauzat de ruptura și sângerarea unui vas de sânge în creier.
Ce factori pot duce la apariția AVC-ului la pacienții cu diabet
- Glicemie mare: Hiperglicemia cronică poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și a nervilor.
- Hipertensiune arterială: Un risc comun atât în diabet, cât și în AVC.
- Dislipidemia: Niveluri ridicate de LDL (colesterol „rău”) și trigliceride.
- Fibrilație atrială: O afecțiune cardiacă asociată cu diabetul care mărește riscul de AVC.
Cum pot preveni pacienții cu diabet un AVC?
Prevenția AVC-ului la pacienții cu diabet implică o abordare multi-factorială.
„Această abordare prepsupune managementul eficient al diabetului prin controlul glicemic:controlul strict al glicemiei este esențial pentru a preveni complicațiile diabetului, inclusiv AVC. Monitorizarea regulată a glicemiei și urmarea tratamentului prescris sunt pași critici în gestionarea riscului. Acest lucru se realizează prin medicație, dietă și exerciții fizice. Monitorizarea și tratamentul comorbidităților: trebuie monitorizate și gestionate afecțiunile asociate, cum ar fi hipertensiunea arterială și dislipidemia. Hipertensiunea trebuie controlată prin dietă, exerciții fizice și medicamente, dacă este necesar. Tensiunea arterială ar trebui menținută în limitele recomandate de ghidurile medicale”, susține dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Modificări ale stilului de viață, esențiale
O dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, fibre și grăsimi sănătoase, poate ajuta la controlul diabetului și la reducerea riscului de AVC. Exercițiile fizice regulate sunt de asemenea esențiale pentru menținerea greutății și îmbunătățirea controlului glicemic.
- Dietă sănătoasă: O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și acizi grași omega-3, și săracă în grăsimi saturate și sodiu.
- Exerciții regulate: Activitatea fizică poate îmbunătăți controlul glicemic și tensiunea arterială, reducând astfel riscul de AVC.
- Renunțarea la fumat: Fumatul este un factor de risc major pentru AVC și ar trebui evitat.
Consulturile medicale regulate sunt esențiale pentru a putea preveni complicațiile diabetului. Evaluările periodice pentru factorii de risc cardiovascular și ajustările terapeutice sunt vitale în managementul în a ține boala sub control, pe termen lung.
La Centrul Medical NutriLife situat în București, sector 1 beneficiezi de îngrijire completă: consultații, recoltare probe analize medicale, ecografie, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea glicemiei, controlul greutății. Fără sănătate nu poți avea nimic! Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 232 34 45. Ne găsești pe: str. C-tin Dobrogeanu Gherea nr. 10-12, etaj 1 și 2, Sector 1, București.
Lasă un răspuns