Diabetul. Care sunt combinațiile alimentare cele mai greșite?
Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care corpul nostru procesează zahărul din sânge, cunoscut sub numele de glucoză. Tot mai mulți români sunt diagnosticați cu diabet și din păcate sunt afectați din ce în ce mai mulți tineri, din cauza stilului de viață sedentar și a dietei nesănătoase. România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa. 1 din 10 români are diabet zaharat, iar 3 din 10 români au prediabet, potrivit Forumului Român de Diabet.
Cum putem preveni diabetul? Cum poate un pacient cu diabet să țină sun control boala, pentru a nu ajunge la complicații grave? Aflăm de la dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife, într-un interviu acordat Media10 cu ocazia Zilei Internaționale a Diabetului.
Media10: Ce este și de ce apare diabetul?
Dr. Marlena Pascu: Diabetul este o boală care apare atunci când glicemia (glucoză sau zahărul din sânge) este prea mare. Glucoza este vitală pentru sănătate deoarece este principala sursă de energie pentru celule și provine în principal din alimentele pe care le consumăm. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută glucoza să pătrundă în celule pentru a fi folosită pentru obținerea de energie. În diabetul zaharat de tip 2, pancreasul nu produce suficientă insulină sau aceasta nu este utilizată corespunzător, condiție care se numește rezistență la insulină. În cazul diabetului de tip 1, numit și diabet insulinodependent, are loc o distrucție masivă a celulelor pancreatice secretoare de insulină ce are ca si urmare o reducere importantă, chiar până la absența secreției de insulină la nivelul pancreasului. Apariția diabetului poate fi influențată de factori genetici, stil de viață, obezitate, hipertensiune arterială, istoricul familial. Diabetul nu se vindecă, dar poate fi controlat astfel încât să reducă riscul de complicații serioase.
Media10: Cât de întâlnită este această afecțiune acum în România?
Dr. Marlena Pascu: Prevalența diabetului zaharat (DZ) în Romania este de 11,6%, ceea ce înseamnă că aproape 2 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de această afecțiune, arata rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). La nivel global, se știe că pentru fiecare caz cunoscut de diabet zaharat de tip 2 mai există încă un caz nedignosticat (din lipsa efectuării analizelor periodice sau neprezentării la medic).
Media10: Care sunt primele simptome ce ar trebui să ne dea de gândit și să trimită pacientul la medic?
Dr. Marlena Pascu: În cele mai multe situați, diabetul este asimptomatic, de aceea, diabetul de tip 2 poate rămâne nedepistat pentru mulți ani după debut, dar când există anumite simptome ce ar putea să ne dea de gândit și includ oboseala permanentă și starea de slăbiciune care persistă, senzația de sete excesivă, urinări frecvente și vedere încețoșată. Este important să se acorde atenție acestor semne, deoarece ele pot indica acumularea excesului de glucoză în sânge, care este caracteristică diabetului. Consultațiile medicale regulate și testele de glicemie pot ajuta la detectarea precoce a diabetului și la începerea unui tratament adecvat pentru a gestiona boala și a preveni complicațiile pe termen lung.
Media10: Care sunt analizele de bază ce ne pot ajută pentru diagnosticarea diabetului?
Dr. Marlena Pascu: Analizele uzuale de sânge și de urină, sunt cele care ne oferă aceste informații, în special măsurarea valorii glicemiei din sângele venos, à jeun, valoarea hemoglobinei glicate, analiza care ne arată media glicemiilor din ultimele 3 luni. Dacă valoarea acesteia este mare, înseamnă că și valoarea glicemiilor din ultimele luni a fost ridicată. De asemenea, se recomandă un clasic examen sumar de urină. Acestea ar fi cele mai importante și utile analize pentru a stabili diagnosticul de diabet. Este foarte important de știut faptul că multe persoane pot să nu prezinte vreun simptom aparte, dar să se afle la risc crescut de diabet, sau chiar să aibă diabet, astfel că au nevoie să fie testate și în absența simptomelor.
Media10: Care sunt combinațiile alimentare cele mai greșite pe care le observați că le fac pacienții dumneavoastră?
Dr. Marlena Pascu: Diabetul necesită o gestionare atentă a dietei pentru a menține nivelurile de glucoză din sânge în limite sănătoase. Există anumite combinații alimentare care pot fi mai puțin recomandate pentru persoanele cu diabet, deoarece pot duce la creșteri bruste ale glicemiei sau pot afecta controlul general al diabetului. Combinația alimentelor bogate în carbohidrați simpli (cum ar fi pâinea albă, pastele, orezul alb) și grăsimi saturate (cum ar fi brânzeturile grase, untul, carnea roșie) poate conduce la creșteri rapide ale glicemiei și la o mai slabă sensibilitate la insulină. Consumul de băuturi zaharoase (sucuri, băuturi carbogazoase) împreună cu fast-food (hamburgeri, pizza, cartofi prăjiți) poate avea un impact negativ asupra controlului glicemic, deoarece aceste combinații sunt adesea foarte bogate în calorii, zaharuri simple și grăsimi nesănătoase. Dulciurile și deserturile bogate în zahăr (prăjituri, ciocolată, înghețată) combinate cu alimente grase pot duce la un răspuns glicemic ridicat și pot contribui la rezistența la insulină. Consumul de carbohidrați rafinați (cum ar fi pâinea albă sau pastele) fără a include fibre (cum ar fi legumele sau cerealele integrale) poate conduce la creșteri mai rapide ale glicemiei.Una dintre cele mai întâlnite greșeli este faptul că mănâncă foarte târziu seara și masa este bogată caloric. Secretul în cazul alimentației stă de cele mai multe ori în cantitate. Le spun pacienților mei că nu există niciun aliment care le este interzis, trebuie doar să știe să jongleze cu cantitățile. Ideal ar fi să mănânce cu moderație, cantități mici și dese. Este important de menționat că fiecare persoană cu diabet poate avea nevoi diferite, așa că este esențial să se consulte un medic sau un dietetician pentru sfaturi personalizate.
Media10: De ce este combinația dislipidemie (grăsime din sânge) – diabet periculoasă?
Dr. Marlena Pascu: Dislipidemia și diabetul zaharat sunt două factori de risc care, când sunt combinați, pot crește dramatic riscul de boli cardiovasculare și alte complicații. Este vital să se diagnosticheze și să se trateze adecvat aceste afecțiuni pentru a reduce riscul asociat. Lipidele, cum ar fi colesterolul și trigliceridele, sunt esențiale pentru multe funcții celulare, dar dezechilibrele lor pot contribui la formarea plăcilor de aterom în artere. Aceste plăci pot limita fluxul sanguin și pot duce la evenimente cardiovasculare precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Diabetul afectează modul în care corpul utilizează glucoza, având ca rezultat nivele crescute de zahăr în sânge, care, la rândul său, poate agrava dislipidemia. Mai mult, diabetul în sine este un factor de risc pentru boala cardiovasculară, făcând controlul dislipidemiei și mai critic. Management tratamentul dislipidemiei la pacienții diabetici este crucial. Modificările stilului de viață sunt fundamentale și includ, în afară de controlul glicemiei: o dietă sănătoasă, exercițiu fizic regulat, controlul greutății, medicație.
Media10: Diabetul îmbolnăvește inima? Ce trebuie să știe pacienții?
Dr. Marlena Pascu: Persoanele cu diabet zaharat au un risc de două până la patru ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare față de cele fără diabet. Diabetul poate duce la ateroscleroză (îngroșarea și rigidizarea arterelor), care poate reduce fluxul sanguin către inimă, provocând ischemie și, în cele din urmă, un infarct miocardic (atac de cord) cu informații corecte, monitorizare și un stil de viață sănătos, riscul asociat cu bolile cardiovasculare poate fi redus semnificativ. Este crucial de știut că prevenția este cel mai bun instrument în lupta împotriva complicațiilor diabetului. Pacienții cu diabet zaharat tip 2 au un risc crescut de infarct miocardic, deoarece ei au simultan factori de risc asociati: frecvent diabetul este asociat cu hipertensiunea arterială, fumatul și sedentarismul. De aceea, riscul de infarct miocardic se reduce doar slăbind și renunțând lafumat, având o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și urmând medicația dată de medic. Educația pacientului este esențială. Este important ca medicul să îl ajute pe bolnav să înțeleagă legătura dintre diabet și bolile cardiovasculare, pentru a putea fi compliant la tratament.
Media10: Diabetul poate afecta și vederea pacientului. Ce trebuie știut din acest punct de vedere?
Dr. Marlena Pascu: Diabetul poate afecta vederea pacientului în mai multe moduri, iar aceasta este una dintre complicațiile grave ale diabetului zaharat. Cea mai comună formă de afectare a vederii în cazul diabetului se numește retinopatie diabetică, dar diabetul poate avea și alte efecte asupra ochilor. Retinopatia diabetică este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge din retină, stratul sensibil la lumină din spatele ochiului.
Pentru a preveni sau a gestiona afectările vizuale asociate cu diabetul, este esențial ca pacienții diabetici să efectueze controale oculare regulate și să urmeze recomandările medicului oftalmolog. Diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat pot preveni sau întârzia deteriorarea vederii. Menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale sau aproape normale este crucială pentru prevenirea sau gestionarea afectărilor oculare asociate cu diabetul. Un control bun al glicemiei poate reduce riscul de retinopatie diabetică și alte complicații oculare.
Media10: Cum putem preveni diabetul?
Dr. Marlena Pascu: Pentru a preveni apariția diabetului, este esențial să urmăm anumite reguli de sănătate și stil de viață, printre care: menținerea unei greutăți sănătoase, pentru că scăderea în greutate poate reduce semnificativ riscul de diabet, consumul de alimente sănătoase și evitarea fast-food-ului, consumul frecvent de fast-food mezeluri, patiserie poate crește greutatea și rezistența la insulină, activitatea fizică regulată, exercițiile fizice ajută corpul să utilizeze insulina mai eficient și pot reduce semnificativ riscul de diabet. Foarte important este și managementul stresului, pentru că stresul cronic poate crește nivelul de zahăr din sânge, iar tehnicile de relaxare pot ajuta. Un somn adecvat este la fel de important în prevenția diabetului, precum și verificările periodice ale nivelului de zahăr din sânge, testele de sânge pot ajuta la identificarea prediabetului și la luarea măsurilor preventive.
Lasă un răspuns