Trusa medicală a pacientului cu diabet, în concediu. Ce nu trebuie să lipsească?

Trusa medicală a pacientului cu diabet, în concediu. Ce nu trebuie să lipsească?

Pacienții cu diabet se pot bucura de vacanță și pot evita problemele medicale dacă înainte de a pleca sunt atenți să pregătească o trusă medicală. Pe lângă cantitatea suficientă de medicamente prescrise de medic, trusa pentru vacanță este bine să includă și toate cele necesare în caz de urgență. 

Glucometrul este cel mai important lucru în trusa medicală a  unui pacient cu diabet zaharat. Chiar dacă este în vacanță, pacientul trebuie să își testeze glicemia ori de câte ori simte că ceva nu este în regulă.

Pacientul diabetic, în special cel care se află în tratament cu insulină, trebuie să aibă în permanență la el aparatul de măsurat glicemia. Pe lângă de medicația pe care este obligatoriu să o administreze, pacientul nu are voie să o uite acasă glucometru, pentru a testa glicemia”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife. 

Tablete dextroză și injecția cu glucagon 

Din trusa pacientului cu diabet nu trebuie să lipsească ceva dulce. Tuturor pacienților li se recomandă să mănânce ceva dulce dacă glicemia este sub valoarea de 70mg/dl. În plus, pacienților li se recomandă să nu lipsească din trusa lor glucagonul. Acesta este o soluție care se injectează în cazul valorilor extrem de mici ale glicemiei. Este indicat ca un membru al familiei sau persoana care însoțește diabeticul să știe să folosească glucagonul. În cazul în care pacientul devine inconștient din cauza glicemiei mici, atunci persoana de lângă îi poate administra injecția de glucagon și îi va salva viața.

„Este nevoie pentru pacienții care își administrează medicație hipoglicemiantă severă, fie că vorbim de insulină sau medicamente hipoglicemiante, care pot duce la scăderi bruște ale glicemiei, să aibă la ei tablete de dextroză (n.r. dextroza se asimilează direct în sânge, deci este o modalitate rapidă de a menține corpul alimentat cu carbohidrați), ori ciocolată, bomboane, un suc cu zahar. Există și injecții cu glucagon care se pot procura sau spray-uri care se administrează intranazal și pot imediat echilibra pacientul. Glucagonul este hormonul opus insulinei, adică el crește rapid glicemia și se administrează în situațiile critice în care persoana cu diabet are glicemia foarte mică (hipoglicemie severă). Dacă un pacient conduce pe autostradă, nu are unde să se oprească să mănânce ceva și simte că are hipoglicemie, este foarte important să aibă în trusă, lângă el aceste lucruri care să îl ajute”, spune dr. Marlena Pascu. 

Cremă pentru protecție solară

Crema pentru protecție solară este importantă. Este bine ca pacienții cu diabet să își ia anumite măsuri de precauție pentru a limita expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete ale acestuia. Soarele eliberează radiații UV, care ne pot leza pielea și ochii, mai ales atunci când razele sunt extrem de puternice.

„Chiar dacă pacientului îi place să facă plajă, să stea la soare este bine să evite orele în care soarele este foarte puternic. La fel ca și căldura, arsurile solare reprezintă un stres pentru organism. Dacă pacientul stă prea mult la soare și simte că pielea îi arde, trebuie să știe că îi poate afecta controlul diabetului. Mai mult, pacienții cu diabet trebuie să aibă grijă de sănătatea picioarelor lor, deoarece diabetul poate afecta nervii de la nivelul membrelor inferioare și poate cauza dificultăți când vine vorba de vindecarea rănilor sau ulcerațiilor”, atrage atenția dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife. 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut