Bananele și diabetul. Ce trebuie să știe pacienții?

Bananele și diabetul. Ce trebuie să știe pacienții?

Bananele și diabetul: ce trebuie să știe pacienții despre nutrienți și fibre? Află cum bananele pot ajuta o persoana cu diabet!

Bananele, unul dintre cele mai populare fructe din lume, sunt adesea un subiect de dezbatere în ceea ce privește consumul lor de către persoanele cu diabet. Bogate în nutrienți, dar și în zaharuri naturale, bananele pot fi o variantă sănătoasă în dieta persoanelor cu diabet, dacă sunt consumate cu moderație și în cadrul unui plan alimentar bine gestionat. 

Diabetul este o boală cronică care afectează modul în care corpul procesează glucoza din sânge. Unul dintre aspectele esențiale în gestionarea diabetului este dieta. Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, vitamina B6, vitamina C și fibre. Potasiul ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, în timp ce fibrele contribuie la o digestie sănătoasă și pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Indicele glicemic, factorul cheie?

Indicele glicemic (IG) este un factor cheie de luat în considerare atunci când se includem bananele în dieta persoanelor cu diabet. Bananele au un IG mediu, care poate varia în funcție de gradul de coacere. Bananele mai verzi au un IG mai scăzut comparativ cu cele foarte coapte, datorită conținutului mai mare de amidon rezistent. Pentru persoanele cu diabet, controlul porțiilor este crucial. Astfel că, pacienții cu diabet ar trebui să includă bananele în dieta lor cu moderație. Mâncând porții mici, până la moderate de banane și combinându-le cu o sursă de proteine sau grăsimi sănătoase, cum ar fi untul de migdale sau iaurtul, se poate reduce impactul asupra glicemiei”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.

Bananele pot fi, deci, o parte sănătoasă a dietei pentru persoanele cu diabet, atât timp cât sunt consumate cu moderație și în cadrul unui plan alimentar bine gestionat.

„Prin înțelegerea impactului lor asupra glicemiei și prin echilibrarea consumului cu alte alimente, persoanele cu diabet pot continua să se bucure de aceste fructe nutritive fără a-și compromite controlul glicemiei. Monitorizarea atentă a răspunsului glicemic individual este esențială, iar ajustarea consumului de carbohidrați din alte surse poate fi necesară pentru a menține un echilibru”, conchide , explică dr. Marlena Pascu.

Consultarea medicului este importantă

Pentru sfaturi personalizate privind includerea bananelor în dieta pentru diabet, este recomandat să consultați un medic. Medicul este cel care vă pot oferi îndrumări personalizate bazate pe nevoile individuale de sănătate și controlul glicemiei.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut