Bolile inimii. Un control efectuat la timp îți poate salva viața!

Bolile inimii. Un control efectuat la timp îți poate salva viața!

Bolile inimii sunt principala cauză de mortalitate în România, dar și la nivel mondial.  Factorii de risc sunt anumite obiceiuri nesănătoase care, în timp, ne pot îmbolnăvi inima şi vasele de sânge. Un control cardiologic efectuat la timp, chiar și atunci când nu te doare nimic, te poate feri de complicații, poate face diferența între viață și moarte. La Centrul Medical NutriLife beneficiezi de consultație și investigații complete în specialitatea cardiologie. 

La nivel național, „mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer”, arată datele Ministerului Sănătăţii. Deși bolile cardiovasculare tind să se instaleze la persoanele de vârsta a treia, din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați de ele. De aceea, prevenția bolilor cardiovasculare ar trebui să înceapă în mod ideal de la vârste fragede și să dureze până la sfârșitul vieții.  

Bolile inimii pot fi prevenite dacă încercăm să controlăm factorii de risc.  Stilul tău de viață îți poate crește riscul de boli de inimă. 

Alegeți o dietă sănătoasă pentru inimă

O dietă echilibrată și aduce beneficii pentru întregul organism, nu doar pentru inimă. Ca să avem energia necesară pentru fiecare zi, dieta trebuie să fie bogată în fructe și legume, să conțină alimente abundente în proteine de calitate și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate. Medicii NutriLife recomandă înlocuirea grăsimilor nesănătoase din carne și lactate grase cu cele polinesaturate, bogate in acizi Omega 3 și Omega 6, pe care le găsim fructele oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune de pădure etc.), uleiuri vegetale (precum cel de măsline), tofu sau pește gras (păstrăv, hering, ton, somon etc.)

Faceți mișcare în fiecare zi

Al doilea segment important al prevenției cardiovasculare îl reprezintă efortul fizic. Se recomandă efortul fizic aerob moderat minim 30 minute/zi. Fie că este vorba de exerciții ușoare, precum mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau de un efort fizic mai intens, precum alergarea, antrenamentele la sală sau înotul – toate contribuie la menținerea și îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Atenție la kilogramele în plus!

O greutate corporală normală este extrem de importantă pentru a ne menține sănătoși pe termen lung. Dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, arderile scad și, odată cu ele, observăm creșterea în greutate. Excesul de greutate poate duce la condiții ce contribuie la creșterea riscului de dezvoltare a bolilor de inimă, hipertensiunii arteriale sau diabetului.

Renunțați la fumat

Fumatul este un factor de risc important în apariția bolilor cardiovasculare. El predispune la formarea cheagurilor de sânge în artere, în timp ce substanțele chimice din tutun ajung în plămâni și de acolo în fluxul sanguin. Pe termen lung, fumătorii aproape că au de două ori mai multe șanse decât nefumătorii să dezvolte acest tip de afecțiuni cardiovasculare. 

Mergeți periodic la medic pentru un control de prevenție

Tinerii sunt predispuși la boli cardiovasculare din cauza adoptării unui stil de viață inadecvat (fumat, sedentarism, obezitate, alimentație nesănătoasă), astfel încât există cazuri de infarct miocardic acut sub vârstă de 30 de ani! Un control periodic la medic poate face diferența între viață și moarte. 

  • Anamneza (discuția cu pacientul) este extrem de utilă în stabilirea unui diagnostic corect. 
  • Măsurarea tensiunii arteriale este foarte importantă. În caz de hipertensiune arterială, se recomandă un set de investigații menite să depisteze eventualele complicații. Analizele de sânge uzuale au scopul de a depista și trata factorii de risc cardiovascular (hemoglobină glicozilata, colesterol total, trigliceride, LDL, HD etc).
  • Electrocardiogramă (ECG) constă în verificarea activității inimii prin aplicarea de electrozi pe piele, care măsoară ritmul și impulsurile care pleacă de la inima.
  • Ecografia cardiacă arată eventualele modificări la nivelul valvelor, cavităților cardiace și oferă date despre contractilitatea inimii. Ecografia doppler arterială oferă informații despre gradul de îngustare a arterelor și doppler venoasă pentru diagnosticarea trombozelor venoase sau a insuficienței venoase cronice.
  •  Monitorizarea Holter ECG timp de 24-48 ore înregistrează ritmul cardiac pentru a depista eventualele tulburări de ritm.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut