Când și cum măsurăm corect glicemia?

Când și cum măsurăm corect glicemia?

Măsurarea glicemiei este vitală pentru pacienții cu diabet. Controlul glicemiei te ajută să reduci riscul apariției complicațiilor diabetului și te ferește de simptomele neplăcute ale hipo/hiperglicemiei. 

„Cu cât pacientul măsoară glicemia mai des, cu atât este mai bine. Felul în care trebuie monitorizată glicemia depinde și de forma de diabet pe care o are fiecare. Dacă vorbim de un diabet tip I, senzorul de glicemie care te monitorizează permanent este cel mai bun, dar  la scară largă folosim glucometrele, niște aparate pe care le găsim în orice farmacie.

Dacă ai o formă de diabet care necesită doar medicație antidiabetică este sufficient să îți măsori glicemia de două ori pe zi. Recomand să nu fie măsurată glicemia în fiecare zi la aceeși oră, pentru există o memorie metabolică. Orice glicemie contează, nu doar ce pe caare o ai când te dimineața, pe nemâncate. Contează și glicemia pe care o ai la o oră și jumătate – două înainte de masă, contează și glicemia înainte de culcare, dar și la cea de 03:00. Pentru pacienții care își administrează insulină este absolut necesar, o dată pe săptămână,  la 03:00 să se trezească și să vadă ce glicemie au, pentru că în funcție de valoare, își pot titra doza de insulină de seara”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.

Trebuie știut că valorile glicemiei sunt influențate în primul rând de alimentație. În funcție de ce alimente se consumă și de ce componență au acestea, glicemia fluctuează mai mult sau mai puțin. Alimentele care cresc mult glicemia sunt produsele bogate în carbohidrați cu descărcare rapidă precum zahărul, mierea, siropul de porumb. Alimentele care cresc mai puțin și mai lent glicemia sunt cele precum fulgii de ovăz care conțin și multe fibre, elemente vitale care împiedică valori mari ale glicemiei. Carnea și grăsimile nu duc la creșteri mari de glicemie. Cele mai periculoase produse alimentare sunt cele procesate, care au foarte multe zaharuri.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut