Diabet. De ce urinez frecvent noaptea și ce pot face?
Nevoia de a urina frecvent pe timp de noapte, este o problemă comună pentru mulți dintre cei care trăiesc cu diabet. Această condiție nu numai că perturbă somnul și calitatea vieții, dar poate fi și un semn al nevoii de ajustare a managementului diabetului. Dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife ne spune care sunt cauzele acestei probleme la persoanele cu diabet și oferă sfaturi utile.
Diabetul poate conduce la urinare frecventă din mai multe motive. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot determina organismul să elimine excesul de glucoză prin urină, ceea ce duce la o producție mai mare de urină. În plus, diabetul poate afecta funcția rinichilor și vezicii urinare, contribuind la nocturie. „Pentru a reduce frecvența urinării nocturne, este esențial să mențineți nivelurile de zahăr din sânge în limitele țintă. Monitorizarea atentă a glicemiei și ajustarea tratamentului, conform recomandărilor medicului, sunt pași cheie în acest sens. Un control glicemic bun poate ajuta la reducerea frecvenței urinării nocturne”, spune dr. Marlena Pascu.
Modificări ale dietei și a consumului de lichide
Reducerea consumului de lichide în orele de seară poate ajuta la diminuarea nevoii de a urina pe timp de noapte. De asemenea, evitați băuturile cu cafeină sau alcoolice seara, deoarece acestea pot crește producția de urină. O dietă echilibrată, care ajută la controlul diabetului, este de asemenea importantă.
„Dacă situația persistă este important să discutați cu medicul dumneavoastră. El poate evalua dacă problema este cauzată de diabet sau de alte condiții, cum ar fi infecții ale tractului urinar, hiperplazia benignă de prostată sau medicamente diuretice. În funcție de cauză, medicul poate ajusta tratamentul diabetului sau poate prescrie medicamente pentru a reduce producția de urină pe timp de noapte. De asemenea, este important să vă gestionați bine alte condiții de sănătate care pot contribui la nocturie”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale.
Lasă un răspuns