Diabetul. Cum recunoști primele semne și ce analize faci?

Diabetul. Cum recunoști primele semne și ce analize faci?

Diabetul este o boală care apare atunci când glicemia (glucoză sau zahărul din sânge) este prea mare. Glucoza este vitală pentru sănătate deoarece este principala sursă de energie pentru celule și provine în principal din alimentele pe care le consumăm. Prevalența diabetului zaharat (DZ) în Romania este de 11,6%, ceea ce înseamnă că aproape 2 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de această afecțiune, arata rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). În cele mai multe situați, diabetul este asimptomatic, de aceea, diabetul de tip 2 poate rămâne nedepistat pentru mulți ani după debut, există însă anumite semne care ne pot da de gândit. 

Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută glucoza să pătrundă în celule pentru a fi folosită pentru obținerea de energie. În diabetul zaharat de tip 2, pancreasul nu produce suficientă insulină sau aceasta nu este utilizată corespunzător, condiție care se numește rezistență la insulină. În cazul diabetului de tip 1, numit și diabet insulinodependent, are loc o distrucție masivă a celulelor pancreatice secretoare de insulină ce are ca si urmare o reducere importantă, chiar până la absența secreției de insulină la nivelul pancreasului. 

Care sunt primele simptome ce ar trebui să ne dea de gândit și să trimită pacientul la medic

Apariția diabetului poate fi influențată de factori genetici, stil de viață, obezitate, hipertensiune arterială, istoricul familial.

„În cele mai multe situații, diabetul este asimptomatic, de aceea, diabetul de tip 2 poate rămâne nedepistat pentru mulți ani după debut, dar când există anumite simptome ce ar putea să ne dea de gândit și includ oboseala permanentă și starea de slăbiciune care persistă, senzația de sete excesivă, urinări frecvente și vedere încețoșată​. Este important să se acorde atenție acestor semne, deoarece ele pot indica acumularea excesului de glucoză în sânge, care este caracteristică diabetului​​. Consultațiile medicale regulate și testele de glicemie pot ajuta la detectarea precoce a diabetului și la începerea unui tratament adecvat pentru a gestiona boala și a preveni complicațiile pe termen lung”, spune dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife. 

Analizele uzuale de sânge și de urină, sunt cele care ne oferă aceste informații, în special măsurarea valorii glicemiei din sângele venos, à jeun, valoarea hemoglobinei glicate, analiza care ne arată media glicemiilor din ultimele 3 luni. „Dacă valoarea acesteia este mare, înseamnă că și valoarea glicemiilor din ultimele luni a fost ridicată. De asemenea, se recomandă un clasic examen sumar de urină. Acestea ar fi cele mai importante și utile analize pentru a stabili diagnosticul de diabet. Este foarte important de știut faptul că multe persoane pot să nu prezinte vreun simptom aparte, dar să se afle la risc crescut de diabet, sau chiar să aibă diabet, astfel că au nevoie să fie testate și în absența simptomelor”, adaugă dr. Marlena Pascu. 

Cum putem preveni diabetul

Pentru a preveni apariția diabetului, este esențial să urmăm anumite reguli de sănătate și stil de viață, printre care: menținerea unei greutăți sănătoase, pentru că scăderea în greutate poate reduce semnificativ riscul de diabet​​, consumul de alimente sănătoase și evitarea fast-food-ului, consumul frecvent de fast-food mezeluri, patiserie poate crește greutatea și rezistența la insulină​​, activitatea fizică regulată, exercițiile fizice ajută corpul să utilizeze insulina mai eficient și pot reduce semnificativ riscul de diabet​​. 

„Foarte important este și managementul stresului, pentru că stresul cronic poate crește nivelul de zahăr din sânge, iar tehnicile de relaxare pot ajuta​​. Un somn adecvat este la fel de important în prevenția diabetului, precum și verificările periodice ale nivelului de zahăr din sânge, testele de sânge pot ajuta la identificarea prediabetului și la luarea măsurilor preventive​”, conchide dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife. 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut