Diabetul îmbolnăvește inima? Ce trebuie să știi
Diabetul zaharat este una dintre afecțiunile cronice care afectează milioane de persoane la nivel mondial. Ceea ce mulți nu realizează este legătura strânsă dintre diabet și bolile cardiovasculare. Cum diabetul poate influența sănătatea inimii și ce măsuri preventive pot fi luate? Înțelegem de la dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.
Persoanele cu diabet zaharat au un risc de două până la patru ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare față de cele fără diabet.
„Diabetul poate duce la ateroscleroză (îngroșarea și rigidizarea arterelor), care poate reduce fluxul sanguin către inimă, provocând ischemie și, în cele din urmă, un infarct miocardic (atac de cord) cu informații corecte, monitorizare și un stil de viață sănătos, riscul asociat cu bolile cardiovasculare poate fi redus semnificativ. Este crucial de știut că prevenția este cel mai bun instrument în lupta împotriva complicațiilor diabetului”, spune dr. Marlena Pascu.
Pacientii cu diabet zaharat tip 2 au un risc crescut de infarct miocardic, deoarece ei au simultan factori de risc asociati: frecvent diabetul este asociat cu hipertensiunea arteriala, fumatul si sedentarismul. De aceea, riscul de infarct miocardic se reduce doar slabind si renuntand la fumat.
Ce cauzează legătura dintre diabet și boli cardiovasculare?
- Nivelul crescut de glucoză: Un nivel crescut al zahărului din sânge poate deteriora endoteliul vaselor de sânge, facilitând depunerile de plăci aterosclerotice.
- Hipertensiune arterială: Diabetul este adesea asociat cu hipertensiunea, ceea ce crește presiunea asupra pereților arterelor și poate duce la probleme cardiace.
- Dislipidemie: Diabetul afectează adesea nivelurile lipidelor din sânge, creșterea trigliceridelor și scăderea colesterolului HDL (colesterolul „bun”) pot accelera dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
„E vital să știi că, deși există un risc crescut, există și numeroase măsuri preventive care pot fi luate. Aici ne referim la monitorizare regulată: este esențial să îți monitorizezi nivelul de zahăr din sânge, presiunea arterială și nivelurile lipidelor. Adoptarea unui stil de viață sănătos. O dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat sunt esențiale. Urmărirea medicației. Este necesară respectarea indicațiilor medicale și a tratamentului redulat, pentru a controla diabetul, tensiunea arterială sau nivelurile de colesterol. Educația pacientului este esențială. Este important ca medicul să îl ajute pe bolnav să înțeleagă legătura dintre diabet și bolile cardiovasculare, pentru a putea fi compliant la tratament”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.
La Centrul Medical NutriLife situat în București, sector 1 beneficiezi de îngrijire completă din punct de vedere: consultații, recoltare probe analize medicale, ecografie, EKG, măsurarea tensiunii arteriale. Fără sănătate nu poți avea nimic! Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 232 34 45. Ne găsești pe str. C-tin Dobrogeanu Gherea nr. 10-12, etaj 1 și 2, Sector 1, București.
Lasă un răspuns