Dieta pentru pacienții cardiaci. Ce este recomandat?

Dieta pentru pacienții cardiaci. Ce este recomandat?

Pacienții care suferă de afecțiuni ale inimii trebuie să aibă foarte mare grijă la alimentație, fie că au sau nu surplus de grăsime corporală. Pacienții trebuie să renunțe în primul rând la făinoase, grăsimi animale, rântașuri, dar și la prăjituri și dulciuri. Sarea trebuie redusă, pentru a evita încărcarea sistemului circulator sau instalarea edemelor la nivelul membrelor inferioare.  Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate în lume, adoptarea unui stil de viața echilibrat, care să limiteze consumul de grăsimi saturate, acizi grași trans, colesterol, și care să promoveze activitatea fizică regulată, susținută de consumul alimentelor benefice din punct de vedere cardiovascular, ne poate asigura o viață lungă și lipsită de evenimente cardiovasculare.

1. Multe fibre și lichide, pentru a evita constipația

E indicat ca dieta pentru cardiaci să conțină într-o proporție mai mare legume și fructe, dar și cereale integrale pentru un tranzit intestinal corect și evitarea constipației, efortul de defecație fiind dăunător pentru inimă din cauza compresiei diafragmei asupra inimii. În acest scop sunt utile și uleiurile vegetale, dar și supele și ciorbele, care au mare aport de lichide și fibre, precum și ceaiurile (verde sau negru) în cantități rezonabile – o cană în cursul dimineții. 

2. Mai puțină carne roșie

Carnea roșie (porc, vită, miel) ar trebui consumată de cel mult două ori pe săptămână, nu mai mult de 100 g per porție, din cauza acumulării de homocisteină, asociată cu creșterea riscului de boală cardiovasculară. Se recomandă mai degrabă carnea de curcan.

3. Mai mult pește

În dieta pentru cardiaci, peștele poate fi consumat de trei ori pe săptămână, în special speciile de pește gras (sardine, hering, somon etc.), dar și cod, nisetru, scrumbie. Peștele nu se mănâncă prăjit, ci preparat la cuptor ori pe plită încinsă sau ocazional la grătar. După coacere, se adaugă peste pește suc proaspăt stors de lămâie și ceva verdeață, după gust.

4. Mai puțină cafea

Cafeaua ar trebui evitată de cardiaci (dacă îți place foarte mult gustul cafelei, poți bea una fără cofeină), deoarece crește ritmul cardiac. Poți bea în schimb ceaiuri diverse, dintre care unul eficient este ceaiul de cătină, care stimulează și fluidifică circulația generală.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut