Pacienții cu diabet în concediu. Ce trebuie să știm

Pacienții cu diabet în concediu. Ce trebuie să știm

Pacienții cu diabet se pot bucura pe deplin de vacanță, dacă au grijă de câteva aspecte importante. Temperaturile crescute și umiditatea în exces sunt destul de greu de suportat de organismul persoanelor cu diabet și îi pot afecta. Măsurile de precauție luate înainte de plecarea în concediu și cunoașterea măsurilor de urgență în situații speciale ajută pacienții să aibă o vacanță fără impedimente. Cum afectează căldura pacienții cu diabet? Cum ne ținem sub control glicemia în vacanță? Ce trebuie să conțină trusa medicală a pacientului cu diabet în vacanță? Aflăm răspunsurile de la dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.

Pe timp de vară, pacienții sunt predispuși la deshidratare, epuizare termică și afecțiuni la nivelul picioarelor. Căldura excesivă poate declanșa fluctuații ale glucozei din sânge, așa că pacienții cu diabet ar trebui să își verifice glicemia de mai multe ori pe zi în timpul verii.

„Este esențial, și în vacanță, ca pacienții să mențină glicemia sub control, pentru a evita episoadele de hipoglicemie ori de hiperglicemie. Diabetul este o boală în care glicemia se află sub controlul nenumăraților hormoni, iar căldura mare duce la un dezechilibru metabolic. Pacienții care își administrează insulină, observă pe timpul caniculei modificări foarte mari ale valorilor glicemice, pentru că temperaturile ridicate produc vasodilatație. Vasodilatația duce la anomalii în absorbția insulinei, deci pot să apară niște oscilații pe care pacientul trebuie să le țină sub control”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Un aspect important la care trebuie să fie atenți pacienții cu diabet este modul în care transportă insulina în vacanță și temperatura la care trebuie ținută. Căldura poate deteriora insulina și o poate împiedica să funcționeze corect. Insulina deteriorată de căldură poate avea o culoare maronie, iar insulina limpede poate deveni tulbure.

„Insulina trebuie ținută la temperatura camerei, deci undeva la 18-20 de grade, nu trebuie ținută în lumină și este important să fie ferită de căldură. Este bine să ai o trusă specială în care să o transporți, iar în momentul în care ajungi la destinație să o pui într-un frigider, nu în congelator, ci preferabil pe ușa frigiderului. Medicația orală pentru diabet, de asemenea, trebuie protejată de căldura intensă. Aceasta nu se ține în frigider, dar este bine să fie pusă într-un sertar ferit de lumină și de căldură”, recomandă dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științemedicale, director medical Clinica NutriLife.

Trusa medicală a pacientului cu diabet, în concediu. Ce trebuie să conțină?

Este bine ca pacienții cu diabet să aibă o trusa specială a lor în care să își pună lucrurile de care au nevoie în mod special. Cel mai important lucru în trusa unui pacient cu diabet zaharat este glucometrul.

„Pacientul diabetic, în special cel care se află în tratament cu insulină, trebuie să aibă în permanență la el aparatul de măsurat glicemia. Pe lângă de medicația pe care este obligatoriu să o administreze, pacientul nu are voie să o uite acasă glucometru, pentru a testa glicemia, ori de câte ori este nevoie”, explică medicul.

Injecția cu glucagon nu trebuie să lipsească din trusa de vacanță

Deși pare paradoxal, din trusa pacientului cu diabet nu trebuie să lipsească ceva dulce. Tuturor pacienților li se recomandă să mănânce ceva dulce dacă glicemia este sub valoarea de 70mg/dl. În plus, pacienților li se recomandă să nu lipsească din trusa lor glucagonul. Acesta este o soluție care se injectează în cazul valorilor extrem de mici ale glicemiei. Este indicat ca un membru al familiei sau persoana care însoțește diabeticul să știe să folosească glucagonul. În cazul în care pacientul devine inconștient din cauza glicemiei mici, atunci persoana de lângă îi poate administra injecția de glucagon și îi va salva viața.

„Este nevoie pentru pacienții care își administrează medicație hipoglicemiantă severă, fie că vorbim de insulină sau medicamente hipoglicemiante, care pot duce la scăderi bruște ale glicemiei, să aibă la ei tablete de dextroză (n.r. dextroza se asimilează direct în sânge, deci este o modalitate rapidă de a menține corpul alimentat cu carbohidrați), ori ciocolată, bomboane, un suc cu zahar. Există și injecții cu glucagon care se pot procura sau spray-uri care se administrează intranazal și pot imediat echilibra pacientul.
Glucagonul este hormonul opus insulinei, adică el crește rapid glicemia și se administrează în situațiile critice în care persoana cu diabet are glicemia foarte mică (hipoglicemie severă). Dacă un pacient conduce pe autostradă, nu are unde să se oprească să mănânce ceva și simte că are hipoglicemie, este foarte important să aibă în trusă, lângă el aceste lucruri care să îl ajute”, spune dr. Marlena Pascu.

Arsurile solare, un stres pentru organism și risc pentru diabetici

Soarele eliberează radiații UV, care ne pot leza pielea și ochii, mai ales atunci când razele sunt extrem de puternice. Este bine ca pacienții cu diabet să își ia anumite măsuri de precauție pentru a limita expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete ale acestuia.

„Chiar dacă pacientului îi place să facă plajă, să stea la soare este bine să evite orele în care soarele este foarte puternic. La fel ca și căldura, arsurile solare reprezintă un stres pentru organism. Dacă pacientul stă prea mult la soare și simte că pielea îi arde, trebuie să știe că îi poate afecta controlul diabetului. Mai mult, pacienții cu diabet trebuie să aibă grijă de sănătatea picioarelor lor, deoarece diabetul poate afecta nervii de la nivelul membrelor inferioare și poate cauza dificultăți când vine vorba de vindecarea rănilor sau ulcerațiilor”, atrage atenția medicul.

Dacă tăieturile, arsurile și bășicuțele nu se pot vindecă, acest gen de răni deschise pot deveni periculoase în cazul persoanelor cu diabet zaharat, deoarece există un risc mare de infecție.
Prin urmare, este important să previi eventualele leziuni și răni de pe picioare”, recomandă medicul.

Atenție la alimentație și hidratare

Vacanța pacientului cu diabet nu trebuie să însemne și excese culinare sau exces de consum de alcool. Hidratarea cu apă este extrem de importantă întrucât atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat, urinarea este mai frecventă. Fructele, supele și ceaiurile sunt de ajutor. Fiecare gustare poate să afecteze glicemia, așa că e bine ca pacienții să opteze pentru alimente cu un indice glicemic scăzut. Câteva opțiuni de gustări sănătoase sunt: mixul de nuci și semințe, popcorn (fără unt și fără sare ori alte arome, preparat în casă), biscuiți crackers din cereale integrale, fructe deshidratate (atenție, să nu fie sortimente îndulcite cu zahăr).

„Pacienții trebuie să se asigure și că evita fluctuațiile glicemice, de aceea este bine ca și în vacanță să încerce să își respecte programul obișnuit de mese. Abaterile de la programul alimentar recomandat de medic, mai ales dacă sunt zilnice, pot duce la dezechilibrarea diabetului zaharat și la apariția unor probleme medicale. Excesele nu sunt bune niciodată”, conchide dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut