Poți consuma BERE dacă ai DIABET?

Poți consuma BERE dacă ai DIABET?

Diabetul este o afecțiune cronică ce necesită o gestionare atentă a dietei și a stilului de viață. Mulți pacienți cu diabet se întreabă dacă pot consuma alcool, inclusiv bere, fără a afecta negativ controlul glicemiei. Care este impactul berii asupra nivelului de zahăr din sânge? Care sunt recomandările pentru consumul responsabil de bere pentru persoanele cu diabet?

Impactul berii asupra glicemiei

Berea conține carbohidrați, care pot influența nivelul de zahăr din sânge. O halbă de bere (aproximativ 355 ml) conține în medie între 10 și 15 grame de carbohidrați. Acești carbohidrați pot determina o creștere a glicemiei imediat după consum. Totuși, efectul berii asupra glicemiei nu se limitează doar la conținutul de carbohidrați.

„Alcoolul din bere poate avea un impact complex asupra nivelului de zahăr din sânge. La început, consumul de alcool poate cauza o creștere a glicemiei, dar, în timp, alcoolul poate inhiba producția de glucoză în ficat, ceea ce poate duce la scăderea glicemiei, mai ales dacă este consumat pe stomacul gol sau în cantități mari. Acest efect hipoglicemiant poate dura până la 24 de ore după consum”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice la Clinica NutriLife.

Risc de hipoglicemie

Pentru persoanele care folosesc insulină sau alte medicamente pentru diabet care cresc secreția de insulină, consumul de bere poate crește riscul de hipoglicemie (scăderea periculoasă a glicemiei). Acest lucru este deosebit de important în timpul nopții, când efectul combinat al alcoolului și al medicamentelor poate duce la hipoglicemie nocturnă.

Recomandările medicului pentru consumul de bere în diabet

  1. Moderația este cheia
    • Consumați bere cu moderație. Pentru bărbați, limita recomandată este de până la două băuturi pe zi, iar pentru femei, până la o băutură pe zi. O băutură standard de bere este de aproximativ 355 ml.
  2. Nu consumați pe stomacul gol
    • Mâncați întotdeauna înainte de a consuma bere. Alimentele, în special cele bogate în fibre și proteine, pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și pot preveni hipoglicemia.
  3. Monitorizați glicemia
    • Verificați nivelul de zahăr din sânge înainte și după consumul de bere. Acest lucru vă poate ajuta să înțelegeți cum reacționează corpul dumneavoastră și să preveniți fluctuațiile periculoase ale glicemiei.
  4. Alegeți berea cu grijă
    • Optați pentru berea cu conținut scăzut de carbohidrați sau berea light, care poate avea un impact mai mic asupra glicemiei. Citiți etichetele pentru a cunoaște conținutul de carbohidrați al băuturii.
  5. Evitați amestecurile dulci
    • Evitați să amestecați berea cu băuturi dulci sau siropuri, deoarece acestea pot crește rapid glicemia.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut