Pot avea diabet fără să știu?

Pot avea diabet fără să știu?

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul procesează glucoza din sânge. Mulți oameni trăiesc cu diabet fără să știe, iar acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății pe termen lung. Este esențial să fim conștienți de semnele precoce ale diabetului, să știm când trebuie să ne testăm și de ce este important să descoperim diabetul la timp. aproape două milioane de români cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de această afecțiune, arată rezultatele Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). La nivel global, se știe că pentru fiecare caz cunoscut de diabet zaharat de tip 2 mai există încă un caz nedignosticat (din lipsa efectuării analizelor periodice sau neprezentării la medic).

Este posibil să ai diabet fără să știi. Diabetul de tip 2, în special, poate evolua lent și poate trece neobservat pentru o perioadă lungă de timp. Mulți oameni nu prezintă simptome evidente în stadiile incipiente ale bolii. 

Cum se instalează diabetul fără să ai simptome?

Diabetul de tip 2 este o boală metabolică caracterizată prin niveluri ridicate ale glucozei în sânge, cauzate de rezistența la insulină și/sau de secreția insuficientă de insulină de către pancreas. Spre deosebire de diabetul de tip 1, care are un debut brusc și sever, diabetul de tip 2 se dezvoltă treptat, ceea ce îl face dificil de detectat într-o fază incipientă. Această evoluție lentă și simptomatologia subtilă sunt rezultatul mai multor factori.

„În stadiile inițiale ale diabetului de tip 2, celulele corpului devin rezistente la efectele insulinei, hormonul responsabil de facilitarea absorbției glucozei în celule pentru a fi folosită ca sursă de energie. Pancreasul răspunde producând mai multă insulină pentru a compensa această rezistență. În această fază, nivelurile de glucoză din sânge pot rămâne relativ normale, iar simptomele pot fi absente sau ușoare. Pe măsură ce rezistența la insulină progresează, pancreasul continuă să producă cantități mai mari de insulină pentru a menține nivelurile de glucoză sub control. Acest proces poate dura și  ani de zile, timp în care persoana afectată poate să nu prezinte simptome evidente. În timp, celulele beta din pancreas, responsabile de producerea insulinei, încep să se deterioreze și să nu mai poată produce suficiente cantități de insulină pentru a contracara rezistența la insulină. Acesta este momentul în care nivelurile de glucoză în sânge încep să crească semnificativ, iar simptomele diabetului de tip 2 devin mai evidente”, explică dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.

Care sunt  primele semnele precoce ale diabetului?

Semnele precoce ale diabetului pot fi subtile și ușor de trecut cu vederea. Iată câteva dintre cele mai comune simptome:

  1. Sete excesivă și urinare frecventă: Glucoza în exces în sânge poate atrage apă din țesuturi, provocând deshidratare și sete constantă. Aceasta duce la urinare frecventă.
  2. Foame excesivă: Diabetul poate împiedica glucoza să ajungă în celule, ceea ce determină organismul să creadă că este înfometat.
  3. Oboseală extremă: Când celulele nu primesc suficientă glucoză, nivelul de energie scade, provocând oboseală.
  4. Pierderea în greutate inexplicabilă: În ciuda consumului normal de alimente, pierderea în greutate poate apărea, mai ales în diabetul de tip 1.
  5. Vedere încețoșată: Nivelul ridicat de glucoză poate afecta cristalinul ochiului, provocând vedere neclară.
  6. Infecții frecvente sau răni care se vindecă lent: Diabetul poate slăbi capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și de a se vindeca.
  7. Furnicături sau amorțeală în mâini și picioare: Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care poate apărea devreme.

Când trebuie să ne testăm și de ce?

Testarea nivelului de glucoză în sânge este una dintre cele mai eficiente metode pentru diagnosticarea diabetului. Testarea pentru diabet este crucială pentru detectarea precoce și gestionarea eficientă a bolii.  Testul glicemiei a jeun (pe nemâncate) măsoară nivelul de glucoză din sânge după ce pacientul nu a mâncat timp de cel puțin 8 ore, de obicei peste noapte.  

Valori normale și anormale:

  • Glicemie normală: sub 100 mg/dL (5,6 mmol/L)
  • Pre-diabet: 100-125 mg/dL (5,6-6,9 mmol/L)
  • Diabet: 126 mg/dL (7,0 mmol/L) sau mai mare la două teste separate

Ce este hemoglobina glicată și de ce trebuie să faci testul, periodic?

Pe lângă testul normal de măsurare a glicemiei, analize care pot stabili clar dacă este vorba sau nu despre diabet se numește: hemoglobina glicată, cunoscută și sub denumirea de HbA1c. Acesta este un test de sânge care măsoară procentul de hemoglobină din sânge care este legată de glucoză. 

„Testul HbA1c este utilizat și pentru diagnosticarea diabetului și a prediabetului. Valorile HbA1c permit medicilor să identifice persoanele cu risc crescut de diabet și să intervină înainte ca boala să progreseze. Hemoglobina este o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în organism. Când glucoza din sânge se leagă de hemoglobină, se formează hemoglobina glicată. Acest proces este ireversibil, iar cantitatea de hemoglobină glicată formată este proporțională cu nivelul mediu de glucoză din sânge pe o perioadă de aproximativ două-trei luni, care este durata de viață a globulelor roșii. Spre deosebire de testele de glicemie care măsoară nivelul de glucoză într-un anumit moment, testul HbA1c oferă o imagine de ansamblu a controlului glicemic pe ultimele două-trei luni. Acest lucru este esențial pentru evaluarea eficacității tratamentului pe termen lung și pentru ajustarea strategiilor de management al diabetului”, explică dr. Marlena Pascu. 

Iată când ar trebui să vă testați:

  1. Dacă aveți factori de risc: Persoanele cu un istoric familial de diabet, supraponderalitate, hipertensiune arterială sau niveluri ridicate de colesterol ar trebui să se testeze regulat.
  2. După vârsta de 45 de ani: Este recomandat ca toți adulții să facă un test de glicemie la fiecare trei ani după această vârstă, chiar dacă nu au simptome.
  3. În timpul sarcinii: Femeile însărcinate ar trebui să fie testate pentru diabet gestațional între săptămânile 24 și 28 de sarcină.
  4. Dacă aveți simptome: Oricine prezintă simptomele precoce ale diabetului ar trebui să consulte un medic pentru testare.

Cât de important este să descoperim diabetul la timp?

Descoperirea timpurie a diabetului este crucială pentru prevenirea complicațiilor grave. Odată diagnosticat, pacientul poate învăța să-și gestioneze boala prin dietă, exerciții fizice și medicație, prevenind agravarea stării sale de sănătate.

Diabetul netratat poate duce la complicații severe, cum ar fi boli cardiovasculare, neuropatie, nefropatie (boală renală) și retinopatie (afectarea retinei). Detectarea și gestionarea precoce pot preveni sau întârzia apariția acestor complicații. Gestionarea corectă a diabetului ajută la menținerea unui nivel de energie ridicat și la reducerea simptomelor neplăcute, cum ar fi oboseala și setea excesivă. Tratamentul și managementul precoce al diabetului pot reduce semnificativ costurile asociate cu spitalizările și tratamentele pentru complicațiile diabetului”, spune dr. Marlena Pascu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în științe medicale, director medical Clinica NutriLife.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE CU

Specialiștii noștri

Contactează-ne pentru orice informații ai nevoie

Sari la conținut